Výbava

01.08.2018 12:01

ZAVAZADLA

Nejlépe pevné. Igelitky nejsou úplně ideální. Jelikož Vaše děti budou bydlet v chatkách s palandami (rozumějte 4 děti na jednu chatku) a úložný prostor je celkem skromný, je ideální volba buď kufr nebo taška, která se dá uklidit pod postel, a ze které se dá snadno vyndat oblečení.  Zavazadlo, které zvolíte, funguje pouze jako místo na uschování věcí.   

BATOHY

Většinu tábora budou děti venku v lese a je tedy potřeba je vybavit batohem, kam si dají pití, svačinu a náhradní oblečení v případě přežití. Ideální batoh, dle nás je o objemu od 10 do 20 l. Větší nemá význam, děti by měly zbytečně velkou zátěž.

 BOTY

U nás velice propírané téma, a proto tomuto bodu budeme věnovat o pár řádků více. Velice doporučujeme pevné boty – nejlépe trekové – jsou ideální, neboť jsou pevné, drží kotník a většina děti si je schopno samo zavázat. Kanady jsou také dobré, ale ujistěte se, že kanady dětem opravdu jsou pohodlné, mají je prošlápnuté, a že si je umí pořádně zavázat (častý případ, že boty nejsou uvázané, jak mají být). Jako další boty zvolte dobrou sportovní obuv na volnočasovou aktivitu – nejčastěji sport a běhání po táboře. Výběr necháme na Vás, ale prosíme, nedávejte dětem boty na rozpadnutí – hrozí, že budou chodit naboso. V neposlední řadě dejte dětem s sebou otevřené boty (pantofle, sandály, atd.), aby jim nohy větraly.

PONOŽKY

Doporučujeme Vám, abyste nedávali svým dětem na tábor kotníčkové ponožky. Kotníčkové ponožky nám nadělaly takových puchýřů, že bychom je nespočítali. Děti je nosí i do kanad a vyšších bot, do kterých patří pouze dlouhé ponožky. Zabalte tedy dětem na každý den minimálně jedny dlouhé ponožky (14 párů a více). Pokud víte, že dítěti se noha hodně potí a nevábně voní, přibalte ponožky navíc.

OBLEČENÍ A VÝSTROJ

Na našich webových stránkách najdete doporučený seznam, co s sebou za výbavu a výstroj v pdf.  Uvedli jsme tam vše, co by dítě mělo mít s sebou. Je to základ, aby bylo dítě připraveno na vše, co ho bude na táboře čekat.

EŠUS A LAHEV NA PITÍ

Ešus patří k základnímu vybavení pro pobyt v přírodě. Kompletní sada obsahuje i vnitřní malý ešus a víčko. Výhodnější je pořídit ešus s oušky.

Dejte dětem, nejlépe, kvalitní lahev, která vydrží 14 dnů vcelku. Dobrá je také čutora, popřípadě pokud chcete zainvestovat, tak pro starší děti je užitečný camelbak.

SPACÁK

Před pořízením spacáku je nutné se zorientovat, jaké vlastnosti by měl mít. Jelikož v něm dítě spí po celou dobu tábora a dále i v lese, měl by být z dutých vláken, která snesou vlhko a dají se dobře vyprat. V noci bývá chladněji, a proto volte spacák tak, aby dětem nebyla zima (doporučujeme komfortní teplotu 0°). Podstatným kritériem je i objem spacáku, který by měl být zejména u dětí, které ho často balí do batohů, pokud možno co nejmenší.  Pokud nemůžete, či nechcete investovat peníze do spacáku, stačí i z Tesca základní spacák, ale přidejte dětem fleesovou deku, aby jim nebyla zima.

OSOBNÍ LÉKY

Na léky dítěte je nejlepší napsat jméno a dávkování. Pokud dítě bere léků více, dejte je do taštičky se seznamem, co kdy dítě bere. Urychlíte tím přijímací kolečko na táboře a velice tím ulehčíte práci zdravotníka.